You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

01
II
01
II

Duny v poušti na východě Spojených arabských emirátů od Zahy Hadid

1.2.2018


Tisková zpráva

1.2.2018
Sharjah, Spojené arabské emiráty
  • Tisková zpráva (cz)
  • 6 842 znaků (bez mezer)
  • 7 x foto
  • 49.2 MB
Stáhnout tiskovou zprávu

Sídlo společnosti Bee'ah, Sharjah, Spojené arabské emiráty

Uprostřed pouště Sharjah ve Spojených arabských emirátech vzniká momentálně futuristické stavba podle návrhu architektky Zahy Hadid. Inspirací pro tuto stavbu jí byly tentokrát písečné duny. Firma PERI podpořila náročný projekt individuálním řešením - panely bednění vyrobenými přesně na míru tohoto projektu a týmem specialistů, který působil přímo na stavbě.

Přibližně 7 000 m² užitné plochy bude po dokončení sloužit jako ústředí společnosti Bee’ah, která se zabývá ekologickým a odpadovým hospodářstvím. Komplex sleduje ve všech aspektech nejmodernější stav techniky. Tvar budovy kopíruje křížící se duny a přebírá tak vzhled jejich přirozeného prostředí. Klenbový tvar střechy má několik předností: vedle úžasného prostoru přesvědčuje architektura nižší spotřebou energie a zdrojů. Vstupní hala je tak optimálně osvětlena denním světlem. V neposlední řadě je tím zmenšená zasklená plocha, která je vystavena přímému záření pouštního slunce. Svým tvarem poskytuje celá stavba optimální ochranu před silným západním větrem, který se v této oblasti objevuje několikrát ročně.

Vytvoření správného designu

Klenba nad vstupní halou s délkou 23 m a šířkou 17 m hraje zásadní roli ve vzhledu celého projektu. Tým PERI vytvořil pro zhotovení této ohromné klenby efektivní řešení s osvědčenými systémy bednění a lešení. Jako podpěrné lešení stropního bednění nabízí velmi hospodárné řešení modulový systém lešení PERI UP Flex. S pravidelným modulem po 25 cm, popř. 50 cm a možností kombinace s ocelovými závorami SRU ze stavebnice pro inženýrské stavby VARIOKIT může být podpěrná konstrukce optimálně přizpůsobena různým tvarům. Uprostřed klenby dosahuje postupně narůstající podpěrné lešení maximální výšky - 15,30 m

Futuristický tvar

Celá klenba je budována ve čtyřech záběrech. Požadavky na vzhled pohledového betonu jsou velmi vysoké a tolerance u vzhledu spár, spínacích míst a hlaviček šroubů minimální. Technici PERI proto návrh bednění přesně přizpůsobili těmto požadavkům: detailně naplánováno bylo jak umístění spínání, tak také těsné spojení pláště bednění. Pro podpěrnou spodní konstrukci těchto jednotlivých panelů byly v první řadě montovány systémové konstrukční díly VARIO GT 24, podpěrná vřetena SLS a ocelové závory SRU. Vysoce kvalitní klíny a překližky byly řezány jednotlivě a přizpůsobeny přesně klenbě stropu. Návrh bednění na míru projektu přitom zohledňuje také všechny potřebné otvory.

Díky sehranému týmu přípravářů, montážníků a stavařů mohlo být dosaženo skvělého vzhledu pohledového betonu, přesně podle představ architektky.

Bezpečná stavba

Také u stavebních prací byla nejdůležitější aktuální technika a bezpečnost. Systém lešení PERI UP tak byl nasazen v různých úsecích i pro vytvoření bezpečných pracovních plošin. S metrickým modulem a možností změny směru uložení podlah bylo možné přizpůsobit modulové lešení i zde bez problémů všem místním okolnostem a tvarům. S automatickým zajištěním připojení horizontály v rozetě a integrovanou podlahovou pojistkou proti nazdvihnutí probíhá montáž lešení PERI UP Flex velmi rychle. Vysokou míru bezpečnosti nabízí modulové lešení také při jeho užívání. Průběžné zábradlí, žluté podlahové zarážky a protiskluzový povrch podlah zaručují bezpečnou práci.

Vše od jednoho dodavatele

Kromě návrhů a technických služeb nabízí firma PERI v průběhu výstavby pro sídlo společnosti Bee’ah také další služby. Montážní mistr PERI pomáhá týmu od zahájení výstavby při bezpečném a efektivním používání systémového zařízení PERI přímo na stavbě. Projektový vedoucí PERI se stará o optimální koordinaci plánování bednění a lešení a řízení dodávek materiálu na stavbu přesně podle harmonogramu projektu. Množství materiálu může tak být stále upravováno podle skutečného průběhu stavby. Tento individuální projektový management fungující přímo na místě nezajišťuje pouze transparentnost projektu a záruku plánování, ale zvyšuje také hospodárnost.

Film

Televizní kanál National Geographic natáčí o této stavbě dokument. Tým této stanice jezdí jednou za měsíc na stavbu a zachycuje tak průběžně postupující výstavbu.

https://www.youtube.com/watch?v=Rkr1x-hUsrw